Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη βία στα σχολεία

Ένα νέο πεδίο δράσης για την Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης άνοιξε αυτή τη χρονιά και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, αυτό της παρέμβασης για τη βία στη σχολική κοινότητα.

Το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας ήταν και παραμένει μία από τις πρώτες προτεραιότητες των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της Κ.Υ. της ΧΕΝ. Αυτό το -πάντα επίκαιρο- θέμα της βίας μας δόθηκε η δυνατότητα να το συζητήσουμε την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015- Ιουνίου 2016 τόσο με μαθητές λυκείου όσο και με εκπαιδευτικούς.

Αρχικά σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μια δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Μαθητών Λυκείου για τη Βία. Η πρόταση- πρόσκληση από τον σκηνοθέτη της ταινίας μικρού μήκους The Noir Project, Γρηγόρη Βαρδαρινό να υποστηρίξουμε επιστημονικά μια συζήτηση η οποία θα ακολουθούσε την προβολή της ταινίας του σε σχολεία, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης  για τη βία σε μαθητές Γ’ λυκείου. Σχεδιάστηκαν, λοιπόν, από μια ομάδα ψυχολόγων, δυο τρίωρες συναντήσεις με προβολή της ταινίας, βιωματικές δραστηριότητες και θεωρητικές παρουσιάσεις που δίνουν απαντήσεις και προτείνουν τρόπους διαχείρισης της βίας. Η παρέμβαση αυτή ολοκληρώθηκε σε δυο σχολεία (23ο ΓΕΛ και 1ο Πειρατικό Θεσσαλονίκης) και θα συνεχιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 και σε άλλα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και διαθέτουν την απαραίτητη άδεια από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σε συνέχεια της παραπάνω δράσης υλοποιήθηκε και ένα Θεωρητικό και Βιωματικό Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς με θέμα “Ακούγοντας καλύτερα τα περιστατικά βίας ανάμεσα στους μαθητές“. Αυτή τη φορά απευθυνθήκαμε στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά βίας εντός του σχολείου και αναρωτιούνται ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος διαχείρισης ενός περιστατικού ενδοσχολικής βίας. Στόχος του εργαστηρίου ήταν η θεωρητική και μέσα από βιωματικές ασκήσεις προσέγγιση της βίας στο περιβάλλον του σχολείου, η διαφοροποίησή της από την επιθετική συμπεριφορά και η ανάδειξη καλών πρακτικών αντιμετώπισης από τους εκπαιδευτικούς. Στο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2016, συμμετείχαν 25 εκπαιδευτικοί και ήταν συνδιοργάνωση της  Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΧΕΝ με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Ανατ. Θεσσαλονίκης και την υπεύθυνη κα Ελισάβετ Σιμουλίδου. (Παρατίθεται κείμενο αξιολόγησης του σεμιναρίου από συμμετέχουσα)

Την επιστημονική ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος στα σχολεία έχουν οι ψυχολόγοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΧΕΝ Βίκυ Σεληγκούνα και Κάλλια Φόρογλου.

Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να συνεχίσει το πρόγραμμα και την επόμενη σχολική χρονιά και να ανταποκριθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες προσκλήσεις σχολείων που ενδιαφέρονται.

 

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης

Θεωρητικό και Βιωματικό Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς