Από την ίδρυσή της η ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις καταστατικές της δεσμεύσεις, πραγματοποίησε προγράμματα που απέβλεπαν στην ανάπτυξη, την ενδυνάμωση και την εξυπηρέτηση της γυναίκας και ιδιαίτερα της νέας γυναίκας. Γι’ αυτό, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, με τη δράση και τα προγράμματά της απευθύνθηκε στην προσφυγοπούλα, τη νεαρή εργάτρια, στα παιδιά που είχαν πρωταρχική ανάγκη σίτισης. Μεγάλο μέρος των προγραμμάτων αυτών λειτούργησε στο κτήριο της οδού Αγίας Σοφίας 11, όπου, ως το 1993,λειτουργούσε Οικοτροφείο για τις φοιτήτριες από την επαρχία και τις νέες εργαζόμενες, προσφέροντάς τους ένα οικογενειακό και ασφαλές περιβάλλον. Στο ίδιο κτήριο λειτουργούσαν παράλληλα ποικίλα προγράμματα ανάπτυξης και κατάρτισης. Εκεί στεγάστηκε το πρωτοποριακό για την εποχή του πρόγραμμα στέγης για την κακοποιημένη γυναίκα, με το οποίο οι γυναίκες εκτός από τη στέγη, λάμβαναν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και διακριτικότητας, Με τη δράση της αυτή η ΧΕΝ είχε κερδίσει την αναγνώριση όλων των κοινωνικών φορέων της πόλης.

Δυστυχώς το 1993 η ΧΕΝ υποχρεώθηκε να παραχωρήσει το κτήριο στον ιδιοκτήτη του και τα προγράμματα αυτά αναγκαστικά σταμάτησαν. Σύντομα όμως άρχισε να αναζητεί ένα νέο πλαίσιο για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Παράλληλα, στελέχη της ΧΕΝ επεσήμαιναν ότι η Οργάνωση έπρεπε να αναζητήσει προγράμματα με κοινωνικό περιεχόμενο σύμφωνα με τις βασικές αρχές της.

Ευτυχώς τη δύσκολη αυτή ώρα, η ΧΕΝ απέκτησε ένα χώρο από δωρεά, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα για τη λειτουργία ενός κοινωνικού προγράμματος. Με την υποστήριξη της ΧΕΝ Ελλάδος, η οποία έτρεχε ένα παρόμοιο πρόγραμμα που λειτούργησε ως ερέθισμα, αποφασίστηκε η δημιουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας το 1999.

Μια ομάδα γυναικών, 35 αρχικά και 7 σταθερά μέχρι σήμερα, που πίστεψαν πολύ στην ιδέα αυτή ασχολήθηκαν με το στήσιμο της υπηρεσίας. Με την επιστημονική καθοδήγηση της Gestalt και την εκπαίδευση στελεχών σε κοινωνικά προγράμματα καθώς και με την αρωγή μιας κοινωνικής ερευνήτριας που δημιούργησε το ερωτηματολόγιο για τη συλλογή πληροφοριών για τη βάση δεδομένων των φορέων, ξεκίνησε η λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης.

Η επίσημη ανακοίνωση της έναρξής της έγινε το 2000 σε μια μεγάλη εκδήλωση με αφορμή τα 75 χρόνια παρουσίας της ΧΕΝ στη Θεσσαλονίκη.

Το Πρόγραμμα «Πληροφόρηση – Στήριξη – Παραπομπή» της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τις γυναίκες της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών για 14η συνεχή χρονιά. Σε μια κρίσιμη περίοδο κοινωνικά και οικονομικά, που οι ανάγκες της κάθε γυναίκας είναι πλέον επιτακτικές, η Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ με την πολύχρονη εμπειρία αλλά και την εδραίωση πολυετών συνεργασιών με τους περισσότερους φορείς της πόλης, διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των εξυπηρετούμενων όσο και των συνεργατών της όλα αυτά τα χρόνια.