ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΥΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα συνδέονται με μεγάλες χαρές αλλά και τεράστιες αλλαγές, που μπορεί να εγείρουν άγχη και ανασφάλειες στη μητέρα.

Η ομάδα συμβουλευτικής και ενημέρωσης απευθύνεται σε εγκύους με στόχο την προετοιμασία της μέλλουσας μητέρας στο νέο της ρόλο, ώστε όχι μόνο να βιώσει όλη αυτή την περίοδο και τις αλλαγές της όσο γίνεται πιο ομαλά γίνεται αλλά να μπορέσει και να την απολαύσει.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από μια ομαδική διαδικασία, διάρκειας 4 δίωρων συναντήσεων, η μέλλουσα μητέρα έχει τη δυνατότητα, με τη διευκόλυνση δυο έμπειρων ψυχοθεραπευτριών, να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα με άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια φάση ζωής, να επεξεργαστεί τις αλλαγές που βιώνει με τον νέο ρόλο, να αναρωτηθεί σχετικά με τους μύθους που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα, να αναζητήσει πηγές στήριξης, να αναγνωρίσει τις ανάγκες της, τα δυνατά και αδύνατα σημεία της, ώστε να μπορέσει να βιώσει με επίγνωση αυτή τη μοναδική εμπειρία και να προσφέρει στο μωρό της τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού της.

 


ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ομάδα συμβουλευτικής γονέων απευθύνεται σε γονείς με παιδιά στη σχολική ηλικία.

Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία μέσα σε μια βιωματική ομαδική διαδικασία να μοιραστούν και να επεξεργαστούν τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους μαζί με άλλους γονείς, να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να πάρουν υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά στη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην ομάδα αυτή θα συζητηθούν θέματα όπως: αντιμετώπιση προβλημάτων στη συμπεριφορά των παιδιών, διαχείριση άγχους παιδιών, τρόποι βελτίωσης της επικοινωνίας στην οικογένεια, τρόποι ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών, οριοθέτηση, ζήλεια αδερφών κ.α.

Η ομάδα συμβουλευτικής γονέων έχει στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο κάθε γονέα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά με το παιδί του, να ενισχύσει τη συναισθηματική εγγύτητα που βιώνει με το παιδί του, να αναπτύξει την ικανότητα να παρέχει στήριξη στο παιδί σε δύσκολες στιγμές και να το βοηθήσει να ωριμάσει συναισθηματικά ώστε το ίδιο με τη σειρά του να γίνει ένας υπεύθυνος και αυτόνομος ενήλικας.

 


 ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ: Εγώ και το παιδί μου (0-3)

Η ομάδα αυτή απευθύνεται σε νέους γονείς που έχουν παιδιά νεογέννητα έως 3 ετών και επιθυμούν να αναπτύξουν μια βαθιά και ουσιαστική σχέση με το παιδί τους.

Στόχος της ομάδας είναι η ενδυνάµωση του γονεϊκού ρόλου, ώστε να µπορεί ο γονέας να ανταποκριθεί θετικά και επιτυχώς, τόσο στην εξέλιξη του παιδιού όσο και στη δυναµική της οικογένειας.

Μέσα από μια ομαδική, βιωματική διαδικασία 8 δίωρων συναντήσεων προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία να συζητήσουν για το πώς βιώνουν τον νέο τους ρόλο ως γονείς,  να ενημερωθούν για τις βασικές ανάγκες του παιδιού, σωματικές και ψυχολογικές, να εκφράσουν προβληματισμούς και απορίες σχετικά µε θέµατα της καθηµερινότητάς του, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί τους και να αναπτύξουν μια ασφαλή σχέση μαζί του.

Ενδεικτικά ορισμένα από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην ομάδα αυτή είναι:
• Η πρώτη φροντίδα του βρέφους
• Ψυχοσυναισθηματικά στάδια ανάπτυξης του παιδιού
• Ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού μεταξύ μητέρας-βρέφους
• Ο ρόλος του πατέρα στη συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους
• Τα όρια στη συμπεριφορά των νηπίων
• Κοινωνικοποίηση νηπίου: προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

 


ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50

Η ζωή μετά τα 50: μια δεύτερη ευκαιρία

Στο κατώφλι της έκτης δεκαετίας γεννιέται η ανάγκη να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές μας και τις αλλαγές που αυτές φέρνουν στη ζωή μας.

Πρόθεση και σκοπός της νέας ομάδας γυναικών «Η ζωή μετά τα 50: μια δεύτερη ευκαιρία αυτοπραγμάτωσης» είναι να φωτίσουμε τις ιδιαιτερότητες, τους περιορισμούς και κυρίως τα πλεονεκτήματα αυτής της ηλικιακής φάσης.

Η ομάδα αυτή έχει διάρκεια 8 δίωρες συναντήσεις.

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ/ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «JOB  SPOTTING, Στοχεύω – Προετοιμάζομαι – Ενεργώ» με σκοπό την ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων μεθοδολογίας, οργάνωσης, επικοινωνίας και στοχοθεσίας προκειμένου να προετοιμάσει τους συμμετέχοντες για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

  • Στόχος – πλάνο εργασίας
  • Δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργατικότητας
  • Ενδυνάμωση

Το εργαστήριο αποτελείται από δύο τρίωρες συναντήσεις, απευθύνεται σε νέους και νέες από 18 έως 30 ετών και παρέχεται δωρεάν.

 

 Β. ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η ομάδα απευθύνεται σε άνεργες γυναίκες με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη, την εμψύχωση και κινητοποίησή τους.

Περιλαμβάνει 4 δίωρες συναντήσεις με τις παρακάτω θεματικές:

  1. Βιώνοντας την ανεργία
  2. Καλλιεργώντας τρόπους επικοινωνίας
  3. Ανακαλύπτοντας τα εφόδια και τις δεξιότητες μου
  4. Αναλαμβάνοντας δράση προς νέες προοπτικές

 

Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ/ΕΣ ΝΕΟΥΣ/ΝΕΕΣ

ΘΕΜΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΑΙ-ΔΡΩ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ: Προετοιμασία για την ένταξη στην αγορά εργασίας

Απευθύνεται: ανοιχτή πρόσκληση σε όλους/όλες

Θεματολογία: Συνέντευξη, Συνοδευτικές Επιστολές, Βιογραφικό, Πηγές αναζήτησης εργασίας, Δημιουργία επαγγελματικού προφίλ, Προγράμματα για ανέργους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 

Δ.ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ/ΕΣ

ΘΕΜΑ: ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

Απευθύνεται΅ανοιχτή πρόσκληση σε όλους/όλες

Θεματολογία: Συνέντευξη, Συνοδευτικές Επιστολές, Βιογραφικό, Αξιοποίηση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, Δημιουργία Επαγγελματικής Ιστοσελίδας

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Α) Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Πρακτική προσέγγιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών«

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με γυναίκες που υφίστανται βία, όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, δικηγόρους, αστυνομικούς κ.α.

Το σεμινάριο υλοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αξιού, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ξενώνας Φιλοξενίας), του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης και Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (ΕΚΑΨΥ/ΚΚΥΓ) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Β) Παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών λυκείου

Πραγματοποιούνται συναντήσεις, δύο σε κάθε τμήμα, σε μαθητές Γ΄Λυκείου με θέμα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους για την βία κατά των γυναικών.

Στις συναντήσεις αυτές γίνεται προβολή της ταινίας μικρού μήκους «The Noir Project» του σκηνοθέτη Γρ. Βαρδαρινού και ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων. Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με θεωρητική παρουσίαση για το φαινόμενο της βίας.

Την παρέμβαση συντονίζουν ψυχολόγοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης.

Οι παρεμβάσεις γίνονται κατόπιν πρόκλησης του σχολείου και με την απαιτούμενη έγκριση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Γ) Θεωρητικό και Βιωματικό Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς

Στόχος του εργαστηρίου με θέμα «Ακούγοντας καλύτερα τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε μαθητές» είναι η θεωρητική και μέσα από βιωματικές ασκήσεις προσέγγιση της βίας στο περιβάλλον του σχολείου, η διαφοροποίησή της από την επιθετική συμπεριφορά και η ανάδειξη καλών πρακτικών αντιμετώπισης από τους εκπαιδευτικούς.

Σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Αν. Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια εργαστηρίου: 3 ώρες

 


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ/ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Φροντίδα ηλικιωμένου και ασθενούς.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον/α ενδιαφέρεται να αποκτήσει βασικές γνώσεις στη φροντίδα ηλικιωμένων και χρονίων ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες/ουσσες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε θέματα όπως η ατομική υγιεινή, οι πρώτες βοήθειες και η αντιμετώπιση ατυχημάτων, οι παθήσεις της τρίτητς ηλικίας και η διατροφή αλλά και σε θέματα που άπτονται της ψυχολογίας τόσο του ηλικιωμένου/ασθενούς όσο και του φροντιστή. Η εκπαίδευση γίνεται με την εθελοντική υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ιδιωτών ψυχολόγων, νοσηλευτών και διατροφολόγων.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η κατάλληλη προετοιμασία κάθε ατόμου που έχει αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει τη φροντίδα ενός μέλους της οικογένειας ώστε να είναι βοηθητική και αποτελεσματική με όσο το δυνατό λιγότερο προσωπικό κόστος.

 


ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ/ΕΣ

Το πρόγραμμα «Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας – Κοινωνική & Πολιτισμική Ενσωμάτωση» στηρίζει αλλοδαπές γυναίκες και αλλοδαπούς άντρες από χώρες κάθε εθνικότητας και διαρκεί 8 μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο.

Προβλέπονται τμήματα για αρχαρίους, μέσους και προχωρημένους.

Στο πρόγραμμα αυτό οι συμμετέχοντες/ουσσες  διδάσκονται την Ελληνική Γλώσσα από φιλόλογο πτυχιούχο του ΑΠΘ. Εφόσον υπάρχει ανάγκη προσφέρεται η δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας (ατομικής ή σε μικρές ομάδες) από εθελόντριες της ΧΕΝ.

Στο τέλος κάθε χρονιάς γίνονται προφορικές και γραπτές εξετάσεις, ενώ μαθητές σε προχωρημένο επίπεδο έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στις εξετάσεις ελληνομάθειας που διοργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας.

Στη διάρκεια της χρονιάς γίνονται εκπαιδευτικές εκδρομές και περιηγήσεις στην πόλη για γνωριμία με την ιστορία, τον πολιτισμό και την Ελληνική πραγματικότητα.

Ειδικά για τα παιδιά όσων παρακολουθούν το πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας προβλέπεται η δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας από το δίκτυο εθελοντών της ΧΕΝ.

 


* Για τη συμμετοχή στα προγράμματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας απαραίτητη είναι η εγγραφή ως μέλος της ΧΕΝ (10 €).

Αυτό ΔΕΝ ισχύει για τα προγράμματα που απευθύνονται σε ανέργους, τα οποία προσφέρονται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.