ΧΕΝ ΚΕΝΤΡΟΥ
Η ιστορία αυτού του τοπικού κέντρου είναι στενά συνδεδεμένη με το ξεκίνημα της ΧΕΝ στη Θεσσαλονίκη το 1925 και τη στέγαση της δράσης της το 1937, στο «ιστορικό» κτίριο της Αγ. Σοφίας 11, καθώς η δράση αυτή στηρίχτηκε σε ένα πυρήνα γυναικών από την περιοχή του κέντρου της πόλης. Μετά τον πόλεμο και την επαναλειτουργία των οργανώσεων το 1945, ξεκινά εκ νέου και η δράση της ΧΕΝΘ στο εν λόγω κτίριο, με το όνομα «Κεντρική Λέσχη».
Από το 1947 μέχρι το 1970 παραδίδονται μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπές, κοπτικής και ραπτικής, μουσικής, ρυθμικής γυμναστικής, ενώ στελέχη της φοιτούν στην πρώτη σχολή Κοινωνικών Λειτουργών που ίδρυσε η ΧΕΝ Ελλάδας το 1948, η λειτουργία της οποίας συνεχίζεται μέχρι το 1973. Μέλη της Κεντρικής Λέσχης είναι υπεύθυνες σε ομάδες κοινωνικής πρόνοιας, βιβλίου, διεθνούς φιλίας, φιλοξενίας, χειροτεχνίας, ζαχαροπλαστικής κλπ. Στο θέατρο της Λέσχης γίνονται ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες της πόλης, διοργανώνονται εκδηλώσεις, εκδρομές και λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη (1959).
Η Κεντρική Λέσχη για δέκα χρόνια (1962-1971) συμμετέχει στο πρόγραμμα του σωματείου της ΧΕΝΘ σε συνεργασία με την μεταναστευτική υπηρεσία (ΔΕΜΕ), για την προετοιμασία γυναικών που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν. Επί εννέα χρόνια (1964-1973) λειτουργεί Σχολή Γραμματέων αναγνωρισμένη από το κράτος, η πρώτη του είδους στην πόλη, ενώ παράλληλα λειτουργούν εργαστήρια κουκλοθέατρου, παιδικού θεάτρου, προγράμματα μουσικής, διακόσμησης, βιβλίου, γυμναστικής και επίσης Σχολή Γονέων (1968) για προσχολική, σχολική και εφηβική ηλικία.
Από το 1970 έως το 1993, στα προγράμματα προστίθενται το ελεύθερο σχέδιο, η χαλκογραφία, τα μαθήματα κιθάρας και πιάνου, η εκμάθηση ρωσικών, αγγλικών και ιταλικών, ενώ δημιουργείται ομάδα απασχόλησης παιδιών τα πρωινά του Σαββάτου. Η καντίνα παύει να λειτουργεί και δημιουργείται το «μαγαζάκι», με πώληση χειροποίητων ειδών. Υλοποιούνται με επιτυχία δύο νέα προγράμματα (1984): «Συνοδοί ηλικιωμένων» και «Ένταξη του ειδικού παιδιού στην κοινωνία» σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ. Γιορτάζονται πρώτη φορά για τον ερχομό της Άνοιξης τα «Χελιδονίσματα» που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Το 1984 η ΧΕΝ Ελλάδος δημιουργεί νέα συντονιστικά και οργανωτικά σχήματα. Σύμφωνα με τον κανονισμό που εγκρίνεται από το 4 ο Πανελλήνιο Συμβούλιο, η Κεντρική Λέσχη γίνεται Τοπικό Κέντρο ΧΕΝ ΚΕΝΤΡΟΥ και οι δράσεις της συντονίζονται από πενταμελές συμβούλιο, όπως όλων των Τοπικών Κέντρων που συναποτελούν το Σωματείο της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης. Στη προσπάθεια της Ελληνικής ΧΕΝ για την ανανέωση και ανάπτυξη της στελέχωσης, δημιουργούνται Πανελλήνια Προγράμματα: για το περιβάλλον, την υγεία, το βιβλίο, τον πολυπολιτισμό, την ισοτιμία των φύλων.
Η ΧΕΝ Κέντρου ανταποκρινόμενη, λειτουργεί ανανεωμένες Ομάδες Βιβλίου και συμμετέχει με μέλη της στις διακεντρικές ομάδες του δημιουργούνται στη ΧΕΝ Θεσσαλονίκης: τόσο στην Ομάδα νέων γυναικών με θέμα την «ισοτιμία των φύλων», όσο και στην Ομάδα Περιβάλλοντος με θέμα την «ανακύκλωση – κατανάλωση», προτείνοντας στο Δήμο τοποθέτηση ειδικών κάδων και ενημερώνοντας μαθητές σχολείων και ΚΑΠΗ.
Δημιουργείται Ομάδα Υγείας που ασχολείται με θέματα σχετικά με τα ναρκωτικά, τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας και τον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς και Ομάδα Αιμοδοσίας (1986), συνεργαζόμενη με το τμήμα αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ, φθάνοντας σε ένα χρόνο τον αριθμό των 300 αιμοδοτών. Συγχρόνως αναπτύσσεται στο χώρο της ΧΕΝ Κέντρου έντονη δραστηριότητα στον επιμορφωτικό τομέα, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, καλλιτεχνίας, μορφωτικούς κύκλους, ενώ παράλληλα ξεκινά πρόγραμμα για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων.
Το 1991 λειτουργεί Ομάδα Πολυπολιτισμού, η οποία υποδέχεται μία φορά την εβδομάδα, γυναίκες από τις Φιλιππίνες που δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα επικοινωνίας, ανταλλαγής εμπειριών, ενημέρωση και στήριξη στη νέα τους ζωή.
Το 1993, η ΧΕΝΘ μεταφέρεται στην οδό Μητροπόλεως 18, όπου η δωρεά της αείμνηστης εθελόντριας Ελπίδας Βουτυρά, της εξασφάλισε τον δεύτερο όροφο για τη στέγαση των γραφείων της Διοίκησης και ένα διαμέρισμα στον πρώτο όροφο, όπου μεταφέρεται το τοπικό κέντρο της ΧΕΝ Κέντρου, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα με επιτυχία τα προγράμματα και τις δράσεις του, όπως: Δημόσιες Σχέσεις, Ζωγραφική Ενηλίκων – Ανηλίκων, Ομάδες Βιβλίου, Επιμορφωτικοί κύκλοι: Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία, Ψυχολογία.
Παράλληλα στηρίζει και τα προγράμματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας, όπως: «Βοηθοί ηλικιωμένων» και «Βοηθοί μητέρων».
Στελέχη της ΧΕΝ Κέντρου υποστηρίζουν την ομάδα νέων γυναικών στο Κορδελιό (1998). Το 2000 ξεκινάει με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα κατάρτισης γυναικών στο κόσμημα καθώς και η ομάδα «Προβληματισμοί και αναζητήσεις» με θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 2001 προτείνεται και υλοποιείται το πρόγραμμα «Δημιουργική απασχόληση για παιδιά» κάθε Σάββατο το πρωί.
Μέχρι σήμερα τα προγράμματα που λειτουργούν στην ΧΕΝ Κέντρου, με υπεύθυνες εθελόντριες και έμπειρους εκπαιδευτές, έχουν βασικό στόχο την ανάπτυξη της γυναίκας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την διεκδίκηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.