Η Κοινωνική Υπηρεσία σε εκδήλωση για την Έγκλειστη Μητέρα

Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ συμμετείχε την Τρίτη 26 Μαΐου σε μια συζήτηση-αφιέρωμα για την έγκλειστη μητέρα, έπειτα από πρόσκληση της διοργανώτριας εθελοντικής, μη κυβερνητικής ομάδας πολιτών «Ελλήνιον».

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη γιορτή της μητέρας και την έκδοση της ποιητικής συλλογής με κείμενα κρατούμενων γυναικών με τίτλο “Εκκωφαντικές Σιωπές”. Στόχος της ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων στο θέμα της κρατούμενης μητέρας. Συν-διοργανωτές ήταν το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Την εκδήλωση υποστήριξαν εκτός από την ΧΕΝ, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και η «Αντηρίδα».

Η XEN εκπροσωπήθηκε από την υπεύθυνη του γραφείου της Κοινωνικής Υπηρεσίας, κλινική ψυχολόγο κα Βίκυ Σεληγκούνα, η οποία μίλησε για τον δεσμό μητέρας-παιδιού και τον τρόπο που αυτός επιδρά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., κα Αγγελική Πιτσελά, η οποία ανέλυσε τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων γυναικών στις φυλακές, η εγκληματολόγος, κα Άννα Κασάπογλου, η οποία μίλησε για την εγκληματολογική προσέγγιση των γυναικών στη φυλακή και τέλος, ο προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης, κ. Θεοχάρης Ρουσάκης ο οποίος αναφέρθηκε σε προσωπικές ιστορίες κρατούμενων μητέρων. Η Πρόεδρος της ομάδας «Ελλήνιον», κα Θεοδώρα Λειψιστινού μετέφερε τις εμπειρίες από τη δράση της ομάδας στις φυλακές Διαβατών, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιπρόεδρος, κα Μαλαματή Βαλάκου.

έγκλειστη μητέρα