ΧΕΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
Η ιστορία της ΧΕΝ στο Πανόραμα ξεκινά το 1979, ερχόμενη να καλύψει ανάγκες που η τότε υποδομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν επαρκούσε να καλύψει, καθώς δεν υπήρχε ούτε πολιτιστικό, ούτε αθλητικό κέντρο. Κερδίζοντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των δημοτών, αποτέλεσε πόλο έλξης για τις μητέρες και τα παιδιά, όπου βρήκαν ένα ζεστό και φιλικό χώρο για να απασχοληθούν δημιουργικά, να αποκτήσουν γνώσεις, να αναπτύξουν δεξιότητες στους τομείς της μουσικής κατάρτισης, της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας, των καλλιτεχνικών ή στον τομέα των αθλοπαιδιών. Συγκεκριμένα ήδη από το ξεκίνημα της είχε προσελκύσει και εξυπηρετήσει περισσότερα από 250 παιδιά.
Παράλληλα με τα παραπάνω, ανέπτυξε πρωτοποριακά για την εποχή τους προγράμματα στηριζόμενη πάντα στις αρχές και τις προτεραιότητες της οργάνωσης. Έτσι, όσον αφορά στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, προώθησε την ανακύκλωση χαρτιού και αλουμινίου, ανοίγοντας το δρόμο αργότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν πλέον η μικρή Κοινότητα του Πανοράματος έγινε Δήμος, συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμιακά. Μάλιστα, το 2009 ενασχολήθηκε με το πιλοτικό πρόγραμμα της ΧΕΝ Ελλάδος «Βιώσιμη Ανάπτυξη» και συνεχίζει να προωθεί έναν τρόπο ζωής συμβατό με το «Ελαττώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω».
Στον τομέα της υγείας , ασχολήθηκε με την αιμοδοσία, συμμετέχοντας στην προσπάθεια εξεύρεσης εθελοντών αιμοδοτών που θα «υιοθετούσαν» παιδιά με μεσογειακή αναιμία. Η συμβολή του κέντρου υπήρξε σημαντική στο ευρύτερο αυτό πρόγραμμα της ΧΕΝΘ, για το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και από το Σύλλογο Γονέων των παιδιών με μεσογειακή αναιμία.
Με την Ομάδα Βιβλίου που δημιουργεί συμβάλλει τόσο στην καλλιέργεια των μελών μέσω της δια βίου παιδείας, όσο και στην ανάπτυξη της ουσιαστικής επικοινωνίας.
Το 1987 η ΧΕΝ για πρώτη φορά θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών για ενήλικες και παιδιά, πρόγραμμα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Υλοποιεί πρόγραμμα Πολυπολιτισμού το οποίο υποδέχεται αλλοδαπές γυναίκες προσφέροντάς τους δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, και ταυτόχρονα τη δυνατότητα επικοινωνίας, ενημέρωση και στήριξη στη νέα τους ζωή.
Παράλληλα λειτουργεί Ομάδα Γυναικών με θεματολογία βασισμένη κυρίως στην επικαιρότητα, ομάδα η οποία στη συνέχεια ακολουθώντας τους ρυθμούς της εποχής μας εξελίχθηκε σε ομάδα «Προβληματισμοί και Αναζητήσεις Γυναικών». Την ίδια στιγμή πολλά και αξιόλογα επιμορφωτικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, καλλιτεχνίας κλπ. καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της σύγχρονης γυναίκας.
Στο γενικότερο πλαίσιο στήριξης της σύγχρονης μητέρας, το 2001 προτείνεται και υλοποιείται το πρόγραμμα «Δημιουργική απασχόληση για παιδιά» κάθε Σάββατο πρωί. Το πρόγραμμα αυτό συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση, και για αυτό στη συνέχεια το ανέλαβε και το εξέλιξε ο Δήμος Πανοράματος.
Η δράση, όμως, της ΧΕΝ Πανοράματος δεν σταματά εδώ, καθώς πολλά στελέχη της στηρίζουν και την κοινωνική υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεισφορά των στελεχών μας στο πρόγραμμα της κοινωνικής υπηρεσίας στους Αμπελόκηπους, αλλά και στη συνεργασία της με το Δήμο Θεσσαλονίκης το 2014, που αποτέλεσε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα νεολαίας για το έτος αυτό.
Η ΧΕΝ μετά από τόσα χρόνια πορείας στο Πανόραμα συνεχίζει τη δράση της στοχεύοντας στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, της επικοινωνίας, της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, η λειτουργία του κέντρου στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική εργασία των στελεχών, που πολλές φορές φτάνει την αυταπάρνηση, συνδυάζοντας ιδανικά τον εθελοντισμό με την επαγγελματική ευσυνειδησία.