ΧΕΝ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Το Μάιο του 1938, ξεκινά η δράση της ΧΕΝΘ στη Χαριλάου, μια νεοσύστατη βιομηχανική περιοχή γεμάτη από πρόσφυγες της Μ. Ασίας και της Ρωσίας. Αρχικά λειτουργεί η Λέσχη με εστιατόριο για τις εργαζόμενες γυναίκες των εργοστασίων ΜΕΛΙΣΣΑ και ΑΛΥΣΙΔΑ και το 1939 με τη βοήθεια του κράτους αποκτά δική της στέγη και ιδρύεται ο πρώτος παιδικός σταθμός, μια σοβαρή ανάγκη των εργαζόμενων μητέρων.

Ο πόλεμος αναστέλλει τη λειτουργία του κέντρου, η οποία αποκαθίσταται το 1949. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες οργανώνουν χορωδία και θεατρικές παραστάσεις, ενώ λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, γίνονται μαθήματα μουσικής, ραπτικής, ξένων γλωσσών, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκδρομές και συνεστιάσεις.

Στις νέες γυναίκες από τη Μακεδονία που επρόκειτο να μεταναστεύσουν, στη δεκαετία του 1960, σε συνεργασία με τη ΔΕΜΕ (Διακυβερνητική Επιτροπή Μετανάστευσης), προσφέρεται η σχετική εκπαίδευση ώστε να προσαρμοστούν στις νέες τους πατρίδες.

Στη δεκαετία του 1970 παρατηρείται μεγάλη άνθηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων, όπως: μαθήματα μουσικής (πιάνο- κιθάρα- ακορντεόν), ρυθμικής γυμναστικής, μπαλέτου, πινγκ-πονγκ με συμμετοχή σε πανελλήνιους αγώνες, Τ.W.D., ζωγραφικής, κοπτικής με το σύστημα SITAM, μπατίκ και χαλκού. Συνεργάζεται με τον ΕΟΜΜΕΧ που επιδοτεί και το 3ετούς φοίτησης εργαστήρι της κεραμικής.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο των ΧΕΝ το 1979, όρισε τις νέες προτεραιότητεςτης οργάνωσης για την τελευταία 20ετία του αιώνα όπως: Υγεία, Νεότητα, Ισοτιμία φύλων, Ανθρώπινα δικαιώματα, Ειρήνη, Περιβάλλον, Πρόσφυγες και Μετανάστες, Γυναίκα και Οικονομία, Τεχνολογία, Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Το κέντρο της ΧΕΝ Χαριλάου συμμετέχει ενεργά στην «αναμόρφωση» της οργάνωσης, αντικαθιστώντας τα προγράμματα φιλανθρωπίας με αυτά της «Συνηγορίας» και συνδέοντάς τα με τις νέες χενικές προτεραιότητες. Δημιουργήθηκαν τα Πανελλήνια Προγράμματα που έδωσαν στα κέντρα ενιαία ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά μιας γυναικείας, εθελοντικής, κοινωνικής οργάνωσης.

Το 1982-83 ξεκινά η Ομάδα Βιβλίου που λειτουργεί μέχρι σήμερα ανανεωμένη, στοχεύοντας στην επανασύνδεση με τη μελέτη του καλού βιβλίου, στην επικοινωνία, στην ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

Παράλληλα λειτουργούν Ομάδες Περιβάλλοντος, Νεότητας, Αυτοφροντίδας για παιδιά έως 7 ετών.

Από το 1989 η ΧΕΝ Χαριλάου είναι ένα από τα 8 κέντρα στην Ελλάδα που υλοποιούν το Πανελλήνιο Πρόγραμμα του Πολυπολιτισμού, βασισμένο στο σκεπτικό της ισότιμης συμβίωσης των πολιτισμικών παραδόσεων. Έτσι ξεκινά να προσφέρει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και παραδοσιακών χορών σε πρόσφυγες, μετανάστες και παλλινοστούντες. Λειτουργεί το «Πρωινό του Σαββάτου» για παιδιά, που φιλοξενεί και παιδιά αλλοδαπών προσφέροντας μαθήματα ελληνικών και δημιουργική απασχόληση, ενώ τα δέχεται δωρεάν στον παιδικό σταθμό.

Στη δεκαετία του 1990 ξεκινά νέο Πανελλήνιο Πρόγραμμα, «Εξερευνητές στη χώρα του βιβλίου» για παιδιά 9-12 ετών, με στόχο την καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο, καθώς και πρόγραμμα «Συμβουλευτικής Γονέων» για γονείς με παιδιά σχολικής και εφηβικής ηλικίας σε συνεργασία με παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Πολλά εθελοντικά και επιμορφωτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες συνεχίζονται μέχρι σήμερα με επιτυχία.

Με στόχο πάντα την ανάπτυξη της γυναίκας λειτουργεί η Δανειστική Βιβλιοθήκη με αξιόλογες λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Επίσης δημιουργείται ομάδα γυναικών που ερευνούν, συζητούν και προβληματίζονται σε θέματα επικαιρότητας.

Εδώ και 72 χρόνια η ΧΕΝ Χαριλάου λειτουργεί πολύμορφη, πολύφωνη και πολυπολιτισμική. Με σεβασμό στην ευαισθησία του παιδιού και στην προσωπικότητα της γυναίκας, με γνώμονα των προγραμμάτων πάντα την ανάπτυξή της που επιτυγχάνεται με την συνειδητή συμμετοχή της στις σύγχρονες προκλήσεις.